14. prosince 2016
 | 
Často o nich slyšíte, ale vůbec netušíte, jak vypadají, kde se berou a co pro vás udělají v zimě?

Odhalte tajemství silných přírodních bojovníků za váš přirozený půvab!

text

Bambucké máslo

Co to je: Hutný krémový olej získaný z ořechů afrického stromu shea. Díky jeho léčivým účinkům se mu také přezdívá africké zlato. Drobné ořechy sbírají a zpracovávají výhradně ženy a zisky z nich živí v některých částech Afriky celé početné rodiny. Ořechy se nejdřív vyloupou, vysuší a nadrtí. Pak se smísí s vodou a mazadlo se ze směsi získává odstřeďováním.

Jak vás oblaží: Bambucké máslo působí jako kosmetický všelék. Je nabité vitaminy A, E a F a rychle se vstřebává, takže z pleti neudělá umaštěnou pánev. Přidává se do tělových mlék, krémů na ruce, šamponů nebo balzámů na rty. Pokud vlastníte vyprahlou nebo přecitlivělou kůži, skvěle ji vyživí, zklidní a ochrání před vysycháním, což oceníte hlavně v zimě. Maže se i do suchých vlasů. Pozor! Africké ženy ho používají jako přírodní opalovací krém! Čistým bambuckým máslem můžete klidně hýčkat také ekzémy a lupénku. Africký krémový zázrak navíc skvěle vyhlazuje jizvy a strie po porodu.

 

Olej Tea Tree

Co to je: Voňavý olej s protizánětlivými účinky má svůj původ v Austrálii. Tuhle přírodní dezinfekci získávají protinožci ze stromu s tajemným názvem Melaleuca alternifolia, který se do češtiny překládá jako čajovník australský. Olej vzniká vyluhováním zelených lístků pomocí vodní páry. Sláva čajovníkového oleje se po světě šíří už od 18. století, kdy jeho účinky okusil na vlastní kůži anglický kapitán James Cook.

Jak vás oblaží: Jestliže čajovníkový olej zatím nezdobí vaši lékárničku, měla byste to rychle napravit. Obsahuje totiž látky, které si umějí poradit s bakteriemi všeho druhu, nedráždí pleť a na rozdíl od jiných dezinfekcí dokáže urychlit hojení. Čistým čajovníkovým olejem můžete potírat drobné odřeniny a popáleniny, jemně ho vklepat do oparu nebo hnisavého pupínku. Když ho naředíte, můžete ho vyměnit za ústní vodu a kloktáním vyhnat škrábání z krku. Pomůže vám také od zápachu nohou a přidává se i do intimních mycích gelů.

 

Pačuli

Co to je: Na exotický zelený keř narazíte, pokud se vydáte do Indie, Malajsie, na Sumatru nebo do Jižní Ameriky. I když odér pačuli zdobí celou řadu parfémů, při prvním setkání vám moc vonět nebude. Váš nos se totiž zkroutí nad nevábným závanem připomínajícím rez a vlhké dřevo. Omamnou exotickou vůni vydávají zelené lístky až během destilace, při níž se z nich získává éterický olej.

Jak vás oblaží: Strhne vás svou sladce kořeněnou vůní obalenou dřevitými tóny. Právě proto se stalo vyhledávanou složkou parfémů a tvůrci vůní po něm sahají, kdykoliv chtějí dodat obsahu flakonu na zajímavosti. Přidává se do základu  téměř všech orientálních a exotických parfémů a na kůži se rozvíjí až po několika hodinách. S pačuli se setkáte také v masážních olejích, protože je vyhlášeným afrodiziakem. Kromě toho, že by dokázalo probudit touhu i v kamenné soše, umí bojovat proti depresím. Ideální voňavá výzbroj na dlouhou zimu!

 

Verbena

Co to je: Keřík s českým názvem sporýš krášlí hlavně Středozemí. A nejen svými drobnými fialovými květy, ale také příjemnou citrusovou vůní, která vás zvedne na nohy i po hodně divokém večírku. Verbena se sklízí od května do června těsně předtím, než se začne chlubit fialovými květy. Tehdy jsou její účinky nejsilnější. Suší se a namáčí v alkoholu, čímž se získá extrakt, který se používá jako kosmetická přísada.

Jak vás oblaží: Její jiskřivý odér dokáže odstranit nervozitu, úpornou migrénu a uvést vás do stavu blažené pohody. V lékárně seženete i verbenový čaj, který zase povzbudí činnost trávení a zlenivělých jater. Kosmetika obohacená výtažky z téhle keříkové  krásky má zklidňující účinky, zmírňuje otoky, zabraňuje pocení a rozjasňuje povadlou a znavenou kůži.